• Novinky

            • Svetový deň umenia

            • Svetový deň umenia - 15. 4. pripadá na dátum narodenia Leonarda da Vínci v roku 1453. Tento renesančný umelec je považovaný za génia nielen v maliarstve ale aj v hudbe, anatómii a najmä v konštrukčných vynálezoch. My vo výtvarnom odbore sme si pozreli prezentáciu o spomínanom velikánovi. Deň umenia sme si pripomenuli i návštevou troch výstav slovenských umelcov Horňáka, Cibulovej a Hrivíkovej v dudinských liečebných domoch.  Stihli sme si aj vyskúšať maľbu na stojanoch ako veľkí umelci a vytvoriť krásne diela.

            • Vých. koncert pre prvý stupeň ZŠ

            • Tematika ľudovej piesne sa niesla aj druhým výchovným koncertom, ktorý si pre žiakov 1.stupňa spojenej školy Dudince pripravili ich usilovní a talentovaní spolužiaci. Mladí poslucháči sa na koncerte dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o slovenských ľudových tradíciách a zároveň si mali možnosť vypočuť veľa krásnych piesní z nášho kultúrneho dedičstva.

            • Úspešné výtvarné spektrum v Leviciach

            • Regionálne osvetové centrum v Leviciach organizovalo 61. ročník celoštátnej postupovej súťaže Výtvarné spektrum pre neprofesionálnych maliarov. Naši dvaja dospelí študenti sa ho úspešne zúčastnili. Porota zo 70 zaslaných diel vybrala do krajského kola aj diela Miroslava Reizera a Viktórie Ojcár Tóth. Dňa 8.4. 2024 sa v Leviciach konal rozborový seminár, vernisáž a slávnostné odovzdávanie cien. Išlo o veľmi vydarenú akciu, kde sa porota pozostávajúca z troch profesionálnych maliarov vyjadrila ku každému dielu podrobnejšie a mali sme možnosť diskutovať s ostatnými súťažiacimi o ich tvorbe. Bola to jedinečná možnosť spoznať tvorcov v regióne osobne. Okrem toho sme  si mohli vychutnať hudobný program mladých umelcov a výborné pohostenie. Jedna súťažiaca sa ho nemohla zúčastniť a preto sme sa rozhodli výstavu trvajúcu do 19. 4.  2024 navštíviť aj počas vyučovania s ostatnými spolužiakmi.

            • Veľkonočné tvorenie

            • Žiaci výtvarného odboru si v marci mali možnosť vytvoriť veľkonočnú dekoráciu z rôzneho materiálu. Predškoláci maľovali sadrové odliatky a z vlny vytvorili farebných zajačikov. Prváci, ktorí tvoria aj v ZUŠ dve triedy, trpezlivo motali brmbolčekové kuriatka. Druháci z hliny vymodelovali zajačiky a z papiera lepili pre ne košíky. Tretiaci, štvrtáci a piataci prvýkrát tvorili patchworkové polystyrénové vajíčka, na ktoré použili pestré látky.  Šiestaci a siedmaci okrem hlinenej tvorby kačičiek a ovečiek využili aj vyfúknuté vajíčka, kde fixkami imitovali vyšívané vzory. Všetci to zvládli bravúrne a dúfam, že potešili domácnosti s malou, milou výzdobou.

            • Výchovný koncert pre MŠ

            • Ľudová  pieseň - to bola téma výchovného  koncertu, ktorý sa konal 11.marca  

              v ZUŠ  pre žiakov MŠ. Deťom z MŠ sa to  páčilo  a naši  žiaci  podali  vynikajúci  výkon.   

              Už teraz sa  tešíme  na ďalšie  stretnutia.                                                            

            • Dospeláci v ateliéri

            • Neskutočná atmosféra prúdi v ateliéri každé štvrtkové predpoludnie. Dospelí študenti prídu na chvíľu zabudnúť na povinnosti a starosti. Vymenia ich za farebnú tvorivosť, uvoľnenie a priateľstvá. Tie tu vznikli napriek rôznemu veku. Prvoradá je láska k výtvarnému umeniu. Za odvahu v prekonávaní nových výziev si zaslúžia obdiv a pochvalu.

            • Čarovné pastelky

            • Úspešne sme sa zapojili do výtvarnej súťaže Čarovné pastelky organizovanj Regionálnym osvetovým strediskom v Leviciach. Špecifikom tejto súťaže bolo vekové rozpätie detí od 5 -7 rokov. Zapojili sa teda aj žiačky z materskej školy navštevujúce ZUŠ Mia Balogová a Lara Vankovicová. Ocenenie však získala prváčka Danka Boldiš za výtvarnú prácu s názvom Psíček a mačička v ateliéri. Získala veľmi pekné ceny ale hlavne dobrý pocit z úspešnej výtvarnej práce, v ktorej bude určite naďalej pokračovať.

            • Vyučovanie s pánom Miroslavom

            • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka výtvarného odboru ZUŠ majú za sebou niekoľko hodín vyučovania, ktoré boli obohatené prítomnosťou skúseného maliara pána Miroslava Reizera z Oázy staroby v Merovciach. Grafika je technicky náročný štýl, ale s Mirkovou pomocou to išlo tretiakom a štvrtákom veľmi ľahko. Vytvorili nádherné obrázky zvierat a srdiečok. Druhákov zaujalo tvorenie afrických masiek, až sme zabudli na čas a nikomu sa nechcelo ísť domov. Viac generácií v ateliéri má svoje kúzlo pre detskú radosť a múdrosť šedín.

            • Vianoce sa blížia..

            • Ako býva v predvianočný čas na našej ZUŠ tradíciou, žiaci sa pripravujú na vianočné koncerty. Ani tento rok nebol výnimkou. 18.12. sa uskutočnil koncert pre detičky z materskej školy a 19.12. pre verejnosť. Na koncertoch zazneli koledy, vianočné skladby a básničky v podaní našich žiakov. Pravú atmosféru Vianoc v podobe scénky s názvom Vianočný príbeh priblížili divákom žiaci Spojenej školy Dudince. Na záver si deti prevzali sladké odmeny.

              Šťastné a veselé Vianoce praje kolektív ZUŠ!

            • Mikuláš v meste

            • Sviatok sv. Mikuláša sa každoročne spája vo výtvarnom odbore ZUŠ s predajom vianočných výrobkov žiakov. Je to veľmi obľúbená akcia žiakov, keďže môžu priamo so zákazníkmi  získavať spätnú väzbu na svoju činnosť a byť za ňu ohodnotení ináč ako známkou. Vedia, že aj svojou samostatnosťou sa môžu zapojiť do chodu získavania nového potrebného materiálu na ich ďalšiu činnosť v odbore. Tieto zážitky a skúsenosti sú motiváciou, ktorú využijú do budúcna. Piataci budú na 8.12. 2023 spomínať určite veľmi pozitívne, lebo si takto usilovne vyzbierali 350 eur. Ďakujem všetkým žiakom zúčastneným pri tvorbe výrobkov a hlavne ľuďom, ktorí sa zastavili v našom stánku a podporili  ich činnosť.

            • Výlet do divadla A . Bagara v Nitre

            • ZUŠ v Dudinciach zažila nezvyčajný prvý decembrový deň. V Nitrianskom divadle A. Bagara sme mali možnosť vidieť muzikál A.L.Webbera Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Ako názov hovorí, bolo to farebné ale vďaka živej orchestrálnej hudbe veľmi hodnotné predstavenie. Pre nás pedagógov malo ešte jeden bonus – hrala tam naša bývalá žiačka Anička Hroboňová, s ktorou sme sa mali možnosť stretnúť a odfotiť po predstavení. Galéria nám ponúkla tri expozície: Maľované denníky, Línia lesa a Rozhovory otca so synom. Moderné spracovanie vizuálneho umenia obsahovalo nielen hru farieb na obrazoch ale aj v krátkom videofilme,  hru svetiel a zvukov. Verím, že to bol inšpiratívny deň pre 45 malých umelcov.

            • Hontianske inšpirácie 2023

            • Pozývame rodičov a žiakov na výstavu Hontianske inšpirácie 2023 konanú pri príležitosti medzinárodného maliarskeho a sochárskeho sympózia v Dudinciach. Výstava sa uskutoční v piatok 13.10. 2023 o 16.00 hod. a v sobotu 14.10. 2023 od 9.00 – 17.00 hod. v hoteli Jantár. Vystavovať bude 16 maliarov z 8 krajín a 5 sochárov zo Slovenska a Čiech. Organizátormi podujatia sú Oblastná organizácia cestovného ruchu Dudince, Mesto Dudince, hotel Jantár pod záštitou Ing. Júliusa Nyárjasa.

               

            • Štúdium pre dospelých vo výtvarnom odbore ZUŠ

            • Úspešne sme odštartovali novú skupinu vo výtvarnom odbore – Štúdium pre dospelých, kde sa stretli blízke tri generácie ľudí od 30 do 70 rokov. Popri maľovaní v ateliéri sme stihli absolvovať vernisáž v Krupine Mgr. Michaely Bodnárovej s názvom V kolobehu venovanej najmä enkaustike – maľbe farebným voskom a výstavu abstraktných diel Gabriely Hrivík v Liečebnom dome Diamant. Noví študenti využili pekné počasie a zachytili štúdie stromov priamo v jeho záhradách. Každý z nich má jedinečný zmysel pre zachytenie krásy a vytvorenie neopakovateľnej atmosféry nielen na papieri. Som veľmi rada, že s týmito študentmi môžem zažívať nové možnosti vyučovania v ZUŠ.

            • Oznam

            • OZNAM: Vážení rodičia, dňa 4.10.2023 na plenárnom zasadaní rodičov prebehne voľba členov do Rady školy z radu rodičov. Prosíme rodičov, ktorí chcú navrhnúť člena do Rady školy, aby meno kandidáta oznámili riaditeľke školy písomne alebo ústne do 29.9.2023. K návrhu je potrebné doložiť písomné súhlasné stanovisko rodiča, ktorého do Rady školy navrhujete v znení: Súhlasím s mojou kandidatúrou za člena do Rady školy Spojenej školy Dudince.

               

              Súhlasné stanovisko musí obsahovať meno, dátum a podpis navrhnutého kandidáta. Kandidát nemôže byť zamestnancom školy.

               

              V prípade, že riaditeľku školy nezastihnete, návrh a súhlasné stanovisko, prosím, odovzdať zástupkyni školy Mgr. Láslovej.

               

              S úctou Eva Jamborová, riaditeľka školy