• Novinky

            • Výchovný koncert pre SŠ Dudince „ Korene jazzu“

            • V dňoch 24. a 25. apríla sa v našej  ZUŠ uskutočnil výchovný koncert „ Korene jazzu“. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie jazzovej hudby. Súčasťou koncertu bola aj prezentácia, ktorá žiakom priniesla hudobné ukážky z tohto žánru. Samozrejme vystúpili aj žiaci ZUŠ, ktorí zaujali divákov svojou šikovnosťou.  

            • Netradičné vyučovanie výtvarného odboru ZUŠ

            • Žiaci výtvarného odboru mali možnosť v minulých týždňoch vyskúšať si netradičné vyučovanie priamo na výstave obrazov. Michaela Holotová Bodnárová, absolventka našej školy, neskôr i VŠ výtvarných umení v Banskej Bystrici, počas svojej výstavy v LD Diamant ochotne diskutovala, vysvetľovala a sprevádzala našich žiakov. Tí sa ukázali vo veľmi kreatívnom uhle a zaujali svojimi otázkami i samotnú maliarku. Žiakom je jej tvorba známa z maliarskych sympózií v Hokovciach, ale i z našej ZUŠ, kde jej práce slúžia ako študijný materiál. Určite bola táto výstava inšpirujúca pre mnohých žiakov a už sa tešia na ďalšiu spoluprácu s „našou“ maliarkou, na ktorej sme sa dohodli.

            • Mozart deťom

            • Žiaci našej ZUŠ zažili nevšedný umelecký zážitok v pondelok 26.3. 2018, keď v spolupráci s interaktívnym hudobným divadlom mali možnosť vidieť veselú spevohru Bastien a Bastienka. Toto dielo skomponoval 12 – ročný W. A. Mozart pre deti. Predstavenie malo pútavý dej,  klavírny sprievod, pekné kostýmy a kulisy. Mladí profesionálni umelci – poslucháči a absolventi Konzervatória a VŠMU v Bratislave podali výborný výkon. Všetci odchádzali z koncertnej sály spokojní a bohatší o skúsenosť s operným spevom.

            • Kalendár Spojenej školy - Základnej umeleckej školy v Dudinciach

            •       Kalendár má bohatú históriu a ešte množstvo podôb. Naša ZUŠ sa už po druhý rok úspešne pokúsila dať mu tú svoju pestrú, detskú, umeleckú, farebnú podobu. Deti majú veľkú snahu dostať svoju prácu medzi 12 strán nášho kalendára, uvedomujúc si konkurenciu množstva žiakov zúčastňujúcich sa prípravy tohto projektu. Tým, ktorým sa to tohto roku nepodarilo, môže byť útechou prísľub, že nehodláme s týmto úspešným projektom prestať. Už teraz chystáme nápady na jeho vylepšenie. Celú manažérsku prácu zobrala na svoje plecia pani riaditeľka a preto jej chceme aj touto cestou poďakovať.

            • Krajské kolo súťaže „Hnúšťanský“ akord

            • Krajské kolo súťaže „Hnúšťanský“ akord

              Dňa 14. 2. 2018 sa v Základnej umeleckej škole v Hriňovej uskutočnilo krajské kolo súťaže „Hnúšťanský akord“. Súťažilo sa v troch kategóriách. Našu školu  reprezentovali v C kategórii žiaci Martin Križan, Patrik Straka a Matej Belica. Pódiové umiestnenie im síce ušlo, ale zo súťaže si berú množstvo skúseností, ktoré určite zúžitkujú v ďalších rokoch. Prajeme veľa úspechov v ďalšom reprezentovaní našej školy.

            • Nový hudobný nástroj v našej ZUŠ

            • Milí rodičia! 

              Dovoľte, aby sme Vám oznámili, že od septembra budúceho školského roku, sa v našej základnej umeleckej škole, v triede PaedDr. Libuši Frankovej DiS.art., začne vyučovať nový hudobný nástroj - klarinet. Keďže tento drevený dychový nástroj s klapkovým mechanizmom je, čo sa týka techniky dýchania, pomerne dosť náročný, v prípade záujmu oň je nevyhnutné, aby žiaci absolvovali najskôr štvorročné štúdium na sopránovej zobcovej flaute, ktoré predstavuje akúsi dychovú prípravu pre všetky zložitejšie dychové nástroje. Veríme, že záujem o klarinet bude stúpať, a že počet žiakov hrajúcich na tento atraktívny hudobný nástroj bude v našej základnej umeleckej škole stále rásť. 

            • Vianočné koncerty ZUŠ

            • Keď prichádza vianočný čas, je ho všade vidieť, cítiť i počuť. Výzdoba v nákupných centrách, vôňa sladkých medovníkov na vianočných trhoch a koledy? Tie znejú zo všetkých strán. Naša umelecká škola nie je výnimkou. Žiaci navštevujúci hudobný odbor si každoročne pripravujú krásne vianočné melódie, aby potešili srdcia svojich poslucháčov. I v tomto školskom roku sa rozhodli osláviť príchod Vianoc dvomi koncertmi. 14. decembra v dopoludňajších hodinách si zahrali pred veľmi vďačným publikom - detičkami z materskej školy a 19. decembra podvečer si ich prišli do koncertnej sály vypočuť nie len ich najbližší, ale i verejnosť.

            • Školský výlet ZUŠ

            • Dňa 12.12.2017 mali žiaci Základnej umeleckej školy v Dudinciach možnosť prežiť umelecké chvíle v Bratislave. Slovenské národné divadlo im poskytlo príležitosť pozrieť sa detskými očami na operu Predaná nevesta od Bedřicha Smetanu v modernej úprave. Neskôr žiaci navštívili galériu Nedbalka, ktorá okrem obrazov klasických maliarov Martina Benku, Ľudovíta Fullu, Vincenta Hložníka aj moderné abstraktné umenie, a zároveň poskytla pohľad na nevšednú interiérovú architektúru. Posledným bodom výletu bola návšteva vianočných trhov v Starom meste, kde si žiaci vychutnali nádhernú atmosféru. Neodolali tradičným slovenským špecialitám a nakúpili si suveníry. Žiaci si odniesli z výletu zaujímavé spomienky.

            • Mikuláš v Dudinciach

            • 8.12.2017 sa tradične konal Mikulášsky jarmok na pešej zóne v Dudinciach. Žiaci Spojenej školy v Dudinciach sa podieľali programom, ktorý si pre Mikuláša pripravili v podobe pesničiek, básničiek a kolied. Konkrétne základná umelecká škola sa prezentovala spevom kolied s akordeónovým sprievodom. Žiaci výtvarného odboru si pripravili tak ako po minulé roky množstvo ručne vyrábaných vianočných produktov. Mladší žiaci vyšívali voňavé levanduľové vrecúška, starší svietniky z prírodného materiálu alebo z hliny, kávové dózy, šitých Mikulášikov z makovičiek a mnoho ďalších. Výroba, ale i predaj týchto predmetov nám už pripomína príchod Vianoc, navodzuje príjemnú atmosféru, ktorú majú všetci radi. Preto sa radi do tejto akcie zapájame. Okrem toho si žiaci môžu vlastnou tvorivosťou zarobiť peniažky na ďalší výtvarný materiál, a tak pocítiť hodnotu každého eura ale aj to, že prispeli vlastnou aktivitou. Ich vlastným pričinením si zarobili 107eur, ktoré budú použité v ateliéri na ďalšiu tvorivú činnosť. Veľkú vďaku si zaslúžia nielen všetci žiaci,  ale hlavne návštevníci tohto podujatia, ktorí prispeli dobrovoľným príspevkom.

            • Výchovný harfový koncert pre žiakov ZUŠ

            • Harfa je kráľovský nástroj. O tom sa presvedčili aj žiaci ZUŠ, keď v jeden z týchto zamračených jesenných dní v koncertnej sále našej školy zazneli čarovné tóny harfy. Katarína Ševčíková, harfistka žijúca a pôsobiaca v Čechách, koncertuje skoro po celej Európe. Študovala v Žiline na konzervatóriu, preto príležitosť vystupovať na Slovensku a k tomu ešte pred žiakmi ZUŠ, bola pre ňu veľkým potešením. Nádherné zvuky harfy okúzlili všetkých poslucháčov. Katarína Ševčíková je nielen výborná harfistka, ale dokázala aj veľmi zaujímavo komunikovať s deťmi.  Ochotne odpovedala na všetky otázky, ktoré jej žiaci položili. Ďakujeme milej umelkyni za úžasný koncert. 

            • ZUŠ na návšteve v DSS

            • Keď sa pominú letné dni a z nenazdania prichádza mesiac október s chladnejším počasím, pozastavíme sa čudujúc sa, ako ten čas rýchlo plynie. Tak ako sa v prírode menia ročné obdobia, tak sa i človeku míňa rôčik za rôčikom a pomaly nastáva jeseň života tým skôr narodeným. V mesiaci október prichádza čas na to, aby sme starým rodičom prejavili vďaku za ich celoživotnú prácu a za hodnoty, ktoré nám mladším svojou prácou po dlhé roky vštepovali. Tak ako je už pre nás tradíciou, aj tento rok naša základná umelecká škola navštívila Domov sociálnych služieb v Teranoch a v Dudinciach, kde deti hudobného odboru potešili srdcia starších občanov prostredníctvom kultúrneho programu plného pekných melódií a básní, ale aj odovzdaním milého darčeka, ktorý vytvorili deti navštevujúce výtvarný odbor. 

            • Farebná jeseň v ateliéri

            •      Jeseň je strašne bohatá na námety, udalosti a samozrejme farby. O tom sa mohli presvedčiť žiaci výtvarného odboru ZUŠ. Počas slnečných dní babieho leta sme chodili maľovať do prírody v blízkom okolí Dudiniec. Z nazbieraných gaštanov a šišiek sme si vyrábali figúrky. Obľúbeným materiálom výtvarníkov je hlina, z ktorej vznikali sovičky, hríbiky, tekvičky a neskôr svietniky pre starých rodičov. Keďže október je mesiacom úcty k starším, pozvali sme si bývalú pani učiteľku Udayovú a starší žiaci sa ju snažili vystihnúť v portrétoch popri počúvaní zaujímavých príbehov z jej života, za čo jej nesmierne ďakujeme. Jeseň ešte nekončí. Čaká nás výroba kalendára, darčekov pre dôchodcov v DSS Terany a Merovce a mnoho ďalších aktivít.

          • Exkurzia na maliarskom sympóziu
            • Exkurzia na maliarskom sympóziu

            • Do galérie Exkurzia na maliarskom sympóziu boli pridané fotografie.

                   Tradičnou septembrovou udalosťou v Dudinciach sú Hontianske inšpirácie – Maliarske a sochárske sympózium v Hokovciach. Vďaka tomu  majú žiaci výtvarného odboru umeleckej školy v Dudinciach možnosť vidieť obrazy a tvorbu maliarov, sochárov a rezbárov nielen zo Slovenska ale i z Čiech, Poľska, Ukrajiny atď. Tento rok sme sa mohli 28.9.2017 stretnúť v krásnej vinohradníckej oblasti na rozhraní Dudiniec a Hokoviec, kde boli ubytovaní a my sme mohli nahliadnuť do zákulisia ich tvorby. Žiakov zaujali obrazy bývalej absolventky našej ZUŠ – Michaely Bodnárovej, ktorá nám prisľúbila i návštevu.  Ďalej boli zaujímavé a deťom blízke obrazy Ľubice Lintnerovej,  rozprávanie pána M. Mižáka a skúsenosti maliarov z Ukrajiny a Poľska,  ktorí pôsobia ako vysokoškolskí pedagógovia. Rozhovormi spojenými s ukážkami sme v príjemnej atmosfére strávili netradičné vyučovanie, ktoré by nebolo možné bez ústretovosti a sprievodu pána organizátora tohto hodnotného podujatia Ing. Júliusa Nyárjaša.

               

            • Oznam

            • Milí rodičia, pozývame Vás na  plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 11.10.2017 o 16:00  v koncertnej sále ZUŠ.

              Žiadame každého rodiča o účasť, nakoľko sa bude voliť nový člen rodičovskej rady.

            • Oznam - školský rok 2017/2018

            • Milí rodičia a žiaci, zadeľovanie rozvrhu žiakov navštevujúcich hudobný a výtvarný odbor bude prebiehať v prvý septembrový týždeň od pondelka 4.septembra do štvrtka 7.septembra v čase od 10:00 do 15:30 hod. 

              Riadne vyučovanie začína od pondelka 11.septembra podľa rozvrhu, ktorý si žiaci spolu s učiteľmi dohodnú v priebehu prvého týždňa. V prípade nutnosti bude možné rozvrh upraviť aj neskôr podľa individuálnych potrieb Vášho dieťaťa, avšak po konzultácii s učiteľmi hudobného a výtvarného odboru. 

               

            • Záverečný a absolventský koncert ZUŠ

            • Dňa 12. 6. 2017 o 16:30 hod. sa v koncertnej sále ZUŠ uskutočnil slávnostný koncert, ktorý pozostával z dvoch významných častí. Prvá časť bola záverečným vystúpením a vyvrcholením celoročného úsilia a práce žiakov hudobného odboru a ich pedagógov.  Druhá časť patrila absolventom Terézii Guttenovej, Richardovi Máťášovi a Michaele Suchanovskej, ktorí týmto absolventským koncertom ukončili štúdium na našej základnej umeleckej škole. Koncert bol spojený s absolventskou výstavou prác žiakov výtvarného odboru Rebeky Ľuptákovej, Lucii Horváthovej, Mareka Ošusta a Henricha Tótha.  Vyvrcholením snahy našich absolventov je záverečné vysvedčenie, ktoré im slávnostne odovzdali ich triedni učitelia. Absolventom srdečne gratulujeme k úspešnému ukončeniu štúdia a prajeme im veľa šťastia...